De wolf

In de natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug leven enkele wolven. Deze wolven zijn ook gezien in en rond de bosgebieden in onze dorpen. En er zijn incidenten geweest met wolven. De provincie Utrecht heeft hier over gecommuniceerd via de media en de gemeente heeft deze communicatie verder verspreid. Wij kunnen ons voorstellen dat er vragen bij u leven over wat u wel of beter niet kunt doen en bij wie u terecht kunt voor advies over de wolven in de bosgebieden. Daarover gaat dit bericht.


Provincie Utrecht gaat over besluiten en maatregelen
De provincie Utrecht heeft als wettelijke taak de bescherming van de wolf met de daarbij behorende verplichtingen. Zij monitort het gedrag van en de ontwikkelingen rondom de wolven en houdt daarbij constant contact met wolvendeskundigen. Ook staat ze in nauw contact met gemeenten en met terreinbeherende organisaties zoals Utrechts Landschap en Staatsbosbeheer en ook met de politie. Op basis daarvan neemt de Provincie besluiten en maatregelen om zo goed mogelijk met wolven samen te kunnen leven en om nieuwe incidenten te voorkomen. Om daarbij te helpen zijn richtlijnen ontwikkeld.


De algemene richtlijnen als u een wolf ziet/tegenkomt zijn:

  • Ren niet weg
  • Probeer afstand te houden en/of te creëren. 100 meter is een goede richtlijn.
  • Komt een wolf toch te dichtbij, spreek luid en maak u groot
  • Laat weten dat u er bent
  • Loop langzaam achteruit
  • Loop een wolf niet achterna
  • Komt u welpen tegen? Ga dan zo snel mogelijk weg

Voor een aantal gemeenten komt daar het dringende advies van de Provincie bij om niet met jonge kinderen en loslopende honden de bossen in te gaan. Dat advies geldt voor alle bossen en natuurgebieden die liggen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Leusden, Zeist en Woudenberg.


Waarom is het veiliger de hond aan te lijnen?
Wanneer u met een hond wandelt, heeft u meer kans dat een wolf u benadert dan wanneer u zonder hond loopt. Dit komt omdat de wolf in een hond een sociale partner kan zien, een paringspartner of een concurrent.
De kans dat een wolf een loslopende hond aanvalt is klein, maar niet uitgesloten. Wanneer uw hond losloopt, bestaat de kans dat deze door de wolf gevolgd wordt bij het terugkomen naar zijn of haar baas. Door uw hond kort aan te lijnen, houdt u de kans op contact tussen uw hond en de wolf zo klein mogelijk. Komt u een wolf tegen terwijl u met uw hond buiten bent, neem dan langzaam afstand. Als de wolf toch toenadering zoekt maak u dan groot met gebaren en door luid te spreken. Bel 0900 – 8844 als een wolf u blijft benaderen. Bel 112 in spoedgevallen.


Waar vindt u meer informatie?
Vanuit de gemeente delen we de informatie van de Provincie via onze gebruikelijke kanalen (website, sociale media en Gemeentenieuws). De meest actuele informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vindt u op de website van de provincie Utrecht via www.provincie-utrecht.nl/wolf

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *