- Heuvelrug Triathlon Olympische en sprint afstand 845x321 - Heuvelrug Kwart Triathlon -

1ste Editie Utrechtse Heuvelrug Kwart Triathlon


Beste atleet, vrijwilliger, supporter, omwonende of sponsor,

Zaterdag 11 juni 2022

Op zaterdag 11 juni 2022 vindt de eerste editie van de mooiste en groenste kwart triathlon van Nederland plaats. Wij zijn volop in beweging om er een mooie eerste editie van te maken. 

De organisatie van misschien wel de mooiste en groenste kan niet zonder de inschrijving van deelnemers en de medewerking van vele vrijwilligers. De vrijwilligers zijn actief op een van de onderdelen van het parcours of de start- en finishlocatie. 

Ben jij beschikbaar als vrijwilliger of ken jij vrijwilligers die jou als deelnemer kunnen willen ondersteunen, meld je bij ons via heuvelrugtriathlon@uhtt.nl.

Voor alle informatie voor deelnemers of omwonenden, druk op een van de knoppen hieronder. Of lees eerst rustig verder.

De Heuvelrug Triathlon wordt georganiseerd door een team van natuur- en sportminnende duursporters:

Annemarie, Lotte, Richard, Remko, Marga (GreenRace), Gerrit, Henri,
en vele betrokken leden van onze triathlonvereniging UHTT.

- Heuvelrug Triathlon Zwemmen in het Henschotermeer 1024x430 - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Misschien wel de mooiste triathlon van Nederland

Triathlonvereniging UHTT en Stichting GreenRace hebben de handen ineen geslagen om deze triathlon rondom het Henschotermeer en door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug te organiseren. Start en finish zijn op het strand van het Henschotermeer.

Het fietsparcours brengt je door de bossen van het Nationaal Park met onderweg de fameuze kuitenbijters ‘Ruiterberg’ en ‘Hoogstraat’.

Met een loopparcours door het coulissenlandschap en over landgoed Anderstein belooft dit misschien wel een van de mooiste natuurtriathlons in Nederland te worden. 

De groenste triathlon van Nederland – #DeGroenste

We hebben de ambitie om deze wedstrijd zo duurzaam mogelijk te organiseren:

 • Afval achterlaten is uit den boze,
 • We minimaliseren het (eenmalig) gebruik van plastic,
 • Je moet je eigen badmuts meenemen,
 • We stimuleren carpoolen en openbaar vervoer,
 • De catering is zo biologisch mogelijk en
 • Een deel van het inschrijfgeld gaat naar het Nationaal Park en de andere landgoedeigenaren voor instandhouding van de natuur.

Triathlon voor beginners, ervaren atleten en toeschouwers

De wedstrijd is zowel bedoeld voor mensen die voor het eerst een triathlon doen als gevorderden. We vinden het fantastisch als dit je eerste triathlon ooit wordt (kijk dan wel even hier: https://www.triathlonbond.nl/over-triathlon/je-eerste-wedstrijd/), maar willen ook een hele mooie wedstrijd neerzetten voor meer ervaren atleten.

Het Henschotermeer is lokaal een populaire plek om een zomerse dag door te brengen en bij uitstek geschikt om supporters mee naar toe te nemen. Gedurende de wedstrijd is er genoeg te doen voor toeschouwers. Iedereen start doorlopend, met korte tussenpozen (zogenaamde ‘Rolling Start’), zodat er bijna voortdurend atleten starten, voorbij zwemmen, wisselen of finishen.

Er is horeca bij de start en finish, en strand en water om te zwemmen. Alle ingrediënten voor een heerlijke dag uit met het hele gezin zijn dus aanwezig.

Je kunt zelfs overnachten bij onze sponsor familiecamping de Heigraaf. Je overnachtende toeschouwers krijgen zaterdag gratis toegang krijgen tot het Henschotermeer. En zelf bespaar je eventuele parkeerkosten.


Inschrijven voor de Heuvelrug Triathlon

Inschrijvingen verlopen via het registratiesysteem van de Nederlandse Triathlonbond (NTB). Alle informatie is dan direct up-to-date, alle verzekeringen geregeld en licenties gechecked.

Is dit de eerste keer dat je inschrijft voor een triathlon? Wat leuk dat je mee komt doen! Het systeem zal je dan vragen om een account aan te maken.

Klik op onderstaande knop om in te schrijven:


Afstanden en startseries Heuvelrug Triathlon

Wij organiseren alleen een kwart triathlon, met de volgende afstanden:

 • 1.000 meter zwemmen rond het eiland in het Henschotermeer, 
 • 38 km fietsen over de heuvels van de Heuvelrug
 • 10 km hardlopen. 

Verder nog handig om te weten:

 • Deelname is op individuele basis. Er is geen estafette of teamwedstrijd. 
 • Je ontvangt je startnummer en stickers bij aankomst op het terrein; deze worden niet opgestuurd.

Programma & start

 • Alle series starten tussen 8:30 en 10 uur.  
 • Het terrein van het Henschotermeer is vanaf 7:30 toegankelijk voor deelnemers.
 • Tussen het aanmeldbureau en de wisselzone moet je nog zo’n 10 minuten lopen; je mag hier op het terrein NIET FIETSEN, dus hou hier rekening mee in je planning. Kom op tijd.
 • De start is een zogenaamde ‘rollende start’: iedere 2 minuten gaan er 8 deelnemers weg.
 • Op basis van woonplaats delen we mensen in een vroege (8:30-8:50), midden (9:00-9:20) en late (9:30-9:50) startgroep.
 • Hierdoor sta je maximaal 30 minuten op het strand te wachten voor je start. Deze exacte info ontvang je uiteraard uiterlijk 1 week van te voren.
 • Cut-off: vanaf 12:15 laten we niemand meer beginnen aan het loopparcours ivm de eindtijd van onze evenementenvergunning.
  De laatste deelnemer moet uiterlijk om 13:15 gefinished zijn.

Verder ook handig om te weten: geen prijsuitreiking.

 • We realiseren ons dat de inrichting van de wisselzone (zie parcours hieronder) niet helemaal eerlijk kan zijn, aangezien sommige mensen een paar meter verder moeten lopen dan anderen. Daarom zullen er geen prijzen worden uitgereikt: het is een race met jezelf. Er is dus ook geen prijsuitreiking gepland.
 • Wel worden de verschillende onderdelen van het parcours getimed met je chip, waardoor wel degelijk na afloop een klassement kan worden opgemaakt.
- Heuvelrug Triathlon Hardlopen henschotermeer 1500x430 - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Inschrijfkosten en regels voor de Heuvelrug Triathlon

De kosten voor deelname zijn €39,- Dit is inclusief een groene MyLaps chip twv €1,50 en toegang tot het Henschotermeer.
LET OP: supporters moeten zelf een toegangskaart voor het Henschotermeer aanschaffen. Wie met de auto komt, moet rekening houden met parkeerkosten. Zie de website van het Henschotermeer voor meer informatie.

Inschrijving gaat via de Nederlandse Triathlonbond (NTB). Deelname aan wedstrijden is ook mogelijk zonder lidmaatschap van de NTB, maar dan moet je bij je inschrijving wel een daglicentie aanschaffen. Kijk hier voor alle voordelen die het lidmaatschap biedt.

Afmelden voor de wedstrijd

We hopen het natuurlijk niet, maar het kán natuurlijk gebeuren dat je – bijvoorbeeld als gevolg van ziekte of een blessure of veranderde plannen – toch niet kunt meedoen aan de #degroenste triathlon van Nederland.

Omdat voor veel wedstrijden het aantal inschrijvingen groter is dan het aantal beschikbare startplaatsen, wordt het bijzonder op prijs gesteld als je je tijdig afmeldt.

Startnummers zijn zonder toestemming van de organisatie NIET OVERDRAAGBAAR aan andere atleten. Dat heeft niet alleen met verzekeringen te maken, maar ook met de eventuele wachtlijst.

Of je je inschrijfgeld terugkrijgt, ligt aan het moment van afmelden. Er zijn vaak al kosten gemaakt, waardoor (geen) volledige restitutie kan plaatsvinden. Aangezien wij gebruik maken van de Idealmodule van NTBinschrijvingen.nl geldt deze annuleringsregeling. Belangrijk om te onthouden uit deze voorwaarden: tot 30 dagen voor de wedstrijddag krijg je 50% van je inschrijfgeld retour.

Met betrekking tot privacy, foto’s en video opnames

Bij inschrijving voor de Heuvelrug Triathlon worden persoonsgegevens geregistreerd. De Stichting Heuvelrug Triathlon gaat zorgvuldig om met deze gegevens en gebruikt deze alleen ten behoeve van de organisatie van de Triathlon.

Voorafgaand, tijdens en na de Triathlon zullen wij deelnemerslijsten, wedstrijduitslagen en soms ook foto’s en filmpjes van jou op internet, apps, promotiemateriaal en social media plaatsen. Door in te schrijven geeft je aan deze voorwaarden te accepteren. Ons privacy reglement is op aanvraag beschikbaar.

- Heuvelrug Triathlon Zwemmen Henschotermeer 899x430 - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Kan ik ook een wetsuit huren bij de Heuvelrug Triathlon?

We kunnen niet voorspellen hoe warm het water in het Henschotermeer op de dag van de wedstrijd zal zijn. De volgende uitgangspunten gelden voor het zwemmen met een wetsuit bij onze triathlon:

 • Bij een watertemperatuur onder de 16ºC is een wetsuit verplicht.
 • Bij een watertemperatuur boven de 16ºC mag je zonder wetsuit.
 • Is de watertemperatuur boven 22 ºC dan mag je géén wetsuit aan.

In de week voorafgaand aan de wedstrijd zullen we de watertemperatuur delen via onze social media kanalen op Instagram en Facebook. Zorg dus dat je die pagina’s gelijk even volgt:

Facebook: https://www.facebook.com/UtrechtseHeuvelrugTriathlon
Instagram: https://www.instagram.com/utrechtseheuvelrugtriathlon/

Daarnaast kun je op deze website ook de actuele watertemperatuur en kwaliteit bekijken: Waterkaart.net/Henschotermeer

Mocht je zelf nog geen wetsuit hebben, dan kun je een wetsuit kopen of huren via onze sponsor AtleteSportsWorld via https://www.athletesportsworld.com/nl/verhuur/wetsuit-verhuur/  


- Het oude Strandhuys Henschotermeer 777x430 - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Parcours van de Heuvelrug Triathlon (onder voorbehoud)

Start en finish worden ingericht bij ‘het oude Strandhuys’ op het strand van het Henschotermeer. De uitbaters werken graag mee en hebben een passie voor duurzaam en voedzaam eten.

Vanaf 7:30 zijn de slagbomen open en kunnen deelnemers, zowel degene die met de auto als op de fiets komen, doorrijden naar parkeerplaats P3-B.
De startbewijzen kunnen opgehaald worden bij Toegang 2 (Figuur 1). 

LET OP:
Zorg dat wanneer je met de auto komt, je vooraf een parkeerticket heb gekocht. Parkeertickets kunnen uitsluitend online worden aangeschaft via de internetsite van het Henschotermeer (https://order.henschotermeer.nl/). 

- Overzicht terrein Henschotermeer voor Heuvelrug Triathlon 1030x724 - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Zwemparcours Utrechtse Heuvelrug Kwart Triathlon

De deelnemers zwemmen om het eiland heen terug naar de start. Langs de kant lopen vrijwilligers mee om voor de veiligheid te zorgen. Het Henschotermeer is niet erg diep, dus in geval van nood kun je op het hele parcours gaan staan.

LET OP:
Iets voor de ‘gele stip’ op onderstaande kaartje kom je een ondiepe ‘drempel’ tegen. Deze is aangelegd voor de hulpdiensten, zodat zij in geval van nood het eiland kunnen bereiken. Als zwemmer zul je daar dus een aantal passen door het water lopen.

- Zwemparcours Heuvelrug triathlon nieuw 1030x516 - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Fietsparcours Utrechtse Heuvelrug Kwart Triathlon

Vanuit de transitiezone volg je voor ongeveer 3 km een fietspad naar de Maarnse Grindweg.

Na de aanloop volgt in het Nationaal Park een ronde van ongeveer 16 km over de Maarnse Grindweg, de Ruiterberg  (55 hoogtemeters) en over de Hoogstraat (45 hoogtemeters).

De deelnemers leggen deze ronde twee keer af. Je bentzelf verantwoordelijk om dit te tellen.
Daarna fiets je via dezelfde weg weer terug naar de transitiezone.

In deze ronde bevinden zich in totaal 5 keerpunten. Deelnemers fietsen dus overal heen- en terug over dezelfde wegen.
Houd goed rechts en kijk goed uit bij het inhalen.

- Nieuwe Fietsparcours Heuvelrug triathlon 1030x856 - Heuvelrug Kwart Triathlon -
Kijk voor meer details of download GPX op: https://ridewithgps.com/routes/39690396

Loopparcours Utrechtse Heuvelrug Kwart Triathlon

De looproute is 10 km. Deze loopt over boerenweggetjes, door natuurgebieden en over de golfbaan. De route is deels onverhard en single track. De finishboog staat op het strand voor ‘t Oude Strandhuys’.

- Loopparcours met Drankposten 1030x652 - Heuvelrug Kwart Triathlon -
Kijk voor meer details of download GPX op: https://ridewithgps.com/routes/39640763

Transitiezone Utrechtse Heuvelrug Kwart Triathlon

Voor de transitiezone wordt gebruik gemaakt van een oude fietsenstalling voor bezoekers. De afstand naar het water is ongeveer 30 meter. Vanaf de transitiezone moet je nog ca. 140 meter lopen met je fiets tot de balk waar je op je fiets mag stappen (op het fietspad van de Zeisterweg). 

- ParcFermeeDeelnemer 1030x727 - Heuvelrug Kwart Triathlon -

LET OP: voor ervaren triatleten is deze wisselzone wellicht iets anders dan je gewend bent:

 1. Je plaatst je fiets zijwaarts tegen een van de balken
 2. Je andere spullen leg je naast je fiets.
 3. Je moet een stuk je heen (naar je fiets) en weer (richting uitgang) in de wisselzone. We realiseren ons dat dit niet helemaal eerlijk kan zijn, aangezien sommige mensen een paar meter verder moeten lopen dan anderen. Daarom zullen er geen prijzen worden uitgereikt: het is een race met jezelf.
 4. Een gedetailleerde kaart van de wisselzone volgt nog.

Onderstaande foto is gemaakt tijdens het ‘oefen event’ met de UHTT, en dus NIET hoe de wisselzone er daadwerkelijk uit gaat zien: er wordt nog gemaaid.

- 69LjQYuh4uCTg6xxtbV9R kNV4xGsvmk2MmNJoQx6ZI8GExaCQSFotP6NmyzcpdcenKD R5rjUhYaJmpBDbko1YYQGDbWWeUti BKylPHyL08QqQUb t DYe6VCR8NRbP335qzk - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Goed om te weten voor je fans en andere toeschouwers

Toeschouwers zijn van harte welkom. Voor het terrein van het Henschotermeer geldt een entreegeld van €3,25. Kaartjes kun je het beste aanschaffen via de website van het Henschotermeer: www.Henschhttps://order.henschotermeer.nl/otermeer.nl.

Het Henschotermeer is een prachtige locatie om een paar uur door te brengen. Het is tijdens de wedstrijd gewoon mogelijk om te zwemmen. 

- Heuvelrug Triathlon Fietsen Ruiterberg 1500x430 - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Bereikbaarheid Heuvelrug Triathlon

Het Henschotermeer ligt op ongeveer 3,5 km vanaf NS station Maarn. Als je met de trein komt biedt dit je een mooie gelegenheid om alvast een deel van het fietsparcours te verkennen. De trein brengt je elk half uur in iets meer dan een kwartier van Utrecht naar Maarn.

Het Henschotermeer is het beste (en groenste) bereikbaar op de fiets vanaf huis of vanaf een station in de buurt. Mocht dat geen optie zijn dan kan je bij gebruik van een navigatiesysteem het volgende adres opgeven:

De Heygraeff 2, Woudenberg

Kom je met de auto? Maak je rit dan ‘groener’ door een andere deelnemer mee te nemen! Via onderstaande link kun je jouw ‘rit’ plaatsen, en kan een ander aangeven met je mee te willen rijden. Niets is verplicht natuurlijk, maar wie weet kom je wel een heel leuk persoon tegen.

Zie https://www.carpoolorganiser.com/event/utrechtse-heuvelrug-kwart-triathlon-2022

- Utrechtse Heuvelrug Kwart Triathlon Carpool 1030x1030 - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Bij het Henschotermeer zelf is er betaald parkeren (€10). Je kunt hiervoor het beste van te voren een online een dagkaart kopen want dan betaal je €7; zie ook www.henschotermeer.nl. Het is niet toegestaan langs de weg te parkeren. Hier wordt streng op gehandhaafd.


Informatie voor vrijwilligers / UHTT leden

Om deze wedstrijd te organiseren hebben we heel veel vrijwilligers nodig. Voor het uitdelen van de startnummers, om te kijken of alle zwemmers de boeien wel netjes ronden, voor de transitiezone, om de hardlopers de goede kant op te sturen en natuurlijk voor alle andere taken die komen kijken bij het organiseren van dit evenement.

Lijkt het je leuk om mee te helpen, meld je dan hier aan:

- sportvereniging van het jaar Utrechtse Heuvelrug Sportgala UHTT fietsgroep 1500x430 - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Van UHTT leden verwachten we in principe dat ze meehelpen met de organisatie. Als je toch heel graag aan de wedstrijd mee wilt doen, zijn daarvoor twee mogelijkheden:

 1. Je ‘levert’ minimaal een vervangende vrijwilliger, die zelf natuurlijk geen UHTT lid is.
 2. Je helpt op vrijdag met het opbouwen en vervoer van spullen, of op zondag met het terugbrengen van de spullen. Dan kun je op zaterdag zelf mee doen.

Over het team achter de Heuvelrug Triathlon

In 2022 wordt de Heuvelrug Triathlon voor het eerst georganiseerd. Dit is mogelijk doordat een aantal bijzondere partijen gekozen hebben om de krachten te bundelen:

Triathlonvereniging UHTT- Utrechtse Heuvelrug Triathlon

Utrechtse Heuvelrug Triathlon is de triathlonvereniging van de Utrechtse Heuvelrug. Eind 2017 opgericht en inmiddels meer dan 160 leden. We zijn een groep van liefhebbers die samen genieten van zwemmen, fietsen en hardlopen in de natuur. Samen worden we op een vrolijke manier beter in triathlon. 

Stichting GreenRace

Stichting GreenRace is in 2017 opgericht met het doel betekenisvolle sportevenementen voor een breed publiek te organiseren in Nationaal Park Heuvelrug. Zij geloven dat sporten in de natuur bijdraagt aan een gelukkiger en gezonder leven.

Dit maken zij mogelijk door onze groene omgeving op een actieve en ontspannen manier te beleven. Daarbij leveren ze een bijdrage aan het behoud van flora en fauna. Een deel van de opbrengst van de evenementen gaat naar de landgoedeigenaren om te helpen de natuur in stand te houden.

Kijk voor meer informatie op www.Greenrace.nl

Onze sponsoren

- Heuvelrug Triathlon Sponsor Logo Buko Infrasupport - Heuvelrug Kwart Triathlon -

BUKO Infrasupport
Samen onderweg naar veiligheid.
Zie www.bukoinfrasupport.nl

- Heuvelrug Triathlon Sponsor LiveOnlineEvents - Heuvelrug Kwart Triathlon -

LiveOnlineEvents (LOE.tv)
Vergroot jouw impact en bereik.
Zie www.live-online-events.com

- Heuvelrug Triathlon Sponsor AthleteSportsWorld - Heuvelrug Kwart Triathlon -

AthleteSportsWorld
De duursport webwinkel van Nederland.
Zie www.athletesportsworld.com

- Heuvelrug Triathlon Sponsor Born Superior Sports Care - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Born
Sportvoeding die jou helpt grenzen verleggen.
Zie www.born.eu

- Heuvelrug Triathkon Sponsor Plus Leersum - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Plus Leersum
Duurzame en gezonde catering voor alle vrijwilligers.
Zie https://www.plus.nl/leersum

- Heuvelrug Triathkon Sponsor Multiflow Media - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Multiflow Media
Show the flow of your brand
Zie www.multiflow.media

- Heuvelrug Triathkon Sponsor Slimmer Presteren podcast - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Slimmer Presteren Podcast
De leukste en leerzaamste podcast voor recreatieve duursporters.
Zie SlimmerPodcast.nl

- Heuvelrug Triathlon Sponsor Medaille Sponsor - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Medaille Sponsor
Jouw duurzame herinnering aan de Heuvelrug Triathlon wordt mogelijk gemaakt door 2 van onze zeer betrokken leden.

- Heuvelrug Triathlon Sponsor Heuvelrugnotarissen - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Heuvelrug Notarissen
Uw notaris in de Utrechtse Heuvelrug.
Zie www.HeuvelrugNotarissen.nl

- Heuvelrug Triathlon Sponsor Vakantiepark De Heigraaf - Heuvelrug Kwart Triathlon -

Vakantiepark “De Heigraaf”
Kamperen, huren of kopen op een gezellige familiecamping
Zie www.heigraaf.nl