Zwemtraining

Normale zwemschema

In de herfst-, winter- en lentemaanden werken we op maandag- en woensdagavond aan onze techniek en zwembasis. Op maandag (20:30-21:45) is de zwemtraining in het zeer professionele topsportbad van de KNZB in Zeist, op woensdagavond (19:00-20:00) in het zwembad in Doorn, en op donderdagochtend (7:15-8:30) weer in het topsportbad van de KNZB in Zeist.

Binnen bij een prettige watertemperatuur genieten we van een pittig zwemschema dat ons wekelijks aansterkt richting de eerste triathlons in het voorjaar. Vrijwel altijd is er een trainer aanwezig die je helpt om de uitvoering van je slag steeds verder aan te scherpen en die je tips en oefeningen geeft om de techniek ook op hogere snelheid toe te passen.

Zwemschema in de zomer

In de zomermaanden vinden onze zwemtrainingen plaats in het prachtige Bosbad te Leersum. Op maandag van 19:30 tot 20:30. Fietsen mogen – bij wijze van uitzondering voor onze trainingen – worden meegenomen op het terrein.

Zorgen verdrinken niet in alcohol: ze kunnen zwemmen.

- 20220207 32 scaled - Zwemtraining - Zwemmen

Zwem techniek

Triathlon is vooral een sport van efficiency: hoe bereik ik de volgende fase van de wedstrijd met zo min mogelijk energie? Juist – met techniek! Bij het zwemmen gaat om het samenspel tussen stuwingskracht en glij weerstand. Gun jezelf de rust en rustige trainingen om aan je techniek te werken. Het zorgt ervoor dat je lichaam beter geconditioneerd en uitgerust is om uit de intensieve trainingen het maximale (genot) te halen!

Zwem snelheid

Door de verschillende onderdelen van de zwemtechniek los te trainen, wordt je merkbaar sneller in je totale slag. Het geheel is meer dan de som der delen! Gewoon een kwestie van doen.

Uithoudingsvermogen

Zwemmen is een bijzondere sport: aan de ene kant gebruik je vrijwel alle spieren in je lichaam, terwijl tegelijkertijd de belasting van je botten en gewrichten bijna nihil is. Dat maakt dat je het dus heel goed lang kan volhouden. Juist ook als je kampt met een (lichte) blessure in een andere sport. Daardoor zul je merken dat je uithoudingsvermogen snel toeneemt door de zwemtrainingen!

Open water zwemmen

De meeste triathlons vinden plaats in open water. Het zwemmen in open water wordt terecht ervaren als een hele andere inspanning dan de baantjes van 25 meter die je in het zwembad aftikt. Voor vele wetsuit zwemmers komt daar nog de vraag bij: hoe kan ik mijn mooie zwembadslag ook effectief uitvoeren in zo’n pak?!

- 20220207 23 scaled - Zwemtraining - Zwemmen

Maar ik kan niet zwemmen…

Heb je je zwemdiploma’s? Dan ben je goed genoeg in zwemmen om aan een triathlon mee te doen! En bovendien is het zwemmen goed (en snel!) te verbeteren met een keer een clinic en een paar keer trainen.

En het leuke aan iets wat je niet goed kan: je boekt snel vooruitgang / verbetering! Terwijl je fietsgemiddelde met 3-5 km/u omhoog duwen, nog niet zo mee zal vallen.. toch?

Dat klinkt inderdaad goed (en geruststellend); Dacht dat iedereen er in een razend tempo vandoor zou borstcrawlen.

Klopt, dat is ook zo… op de eerste rijen. Maar je moet maar eens wat beelden op Youtube opzoeken, en dan goed naar de achterste 10-20 rijen kijken. Bij een Sprint afstand (750m zwemmen) zijn de snelsten er in 10 minuten uit, terwijl er ook een paar mensen zijn die er langer dan 20 minuten over doen. En de rest zit daar natuurlijk allemaal tussen.

De sfeer is echt heel gemoedelijk en er doen allerlei soorten mensen mee… leuk om te zien. Voor 80-90% van de mensen is meedoen/eindstreep halen belangrijker dan winnen/snelheid.

Zwem mee met een proeftraining

Wil jij een keer proeven van ons trainingsmenu en het enthousiasme van ons team?

Kom gezellig een keer mee met iemand die al is aangesloten of neem even contact op zodat we kunnen zorgen dat je op best mogelijke sportieve wijze wordt ontvangen!

“The proof of the pudding is in the eating”