- Heuvelrug Triathlon Olympische en sprint afstand 845x321 - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Heuvelrug Triathlon – Sprint & OD Wedstrijd

Beste atleet, vrijwilliger, supporter of sponsor,

We hebben helaas moeten besluiten om de Heuvelrug triathlon voor 2020 af te lasten en door te schuiven naar volgend jaar. Het is te ingewikkeld gebleken om zoiets voor het eerst te organiseren zonder fysiek bij elkaar te kunnen komen, en daar komt de onzekerheid nog bij of een dergelijk evenement half juni al weer zou worden toegestaan. We vinden dit ontzettend jammer, wij hadden ons er enorm op verheugd, maar de gezondheid en veiligheid van alle deelnemers en vrijwilligers gaat natuurlijk voor.

We willen iedereen die zich had opgegeven als deelnemer, vrijwilliger, als sponsor, of met ons heeft meegedacht heel hartelijk bedanken en we gaan er alles aan doen om het volgend jaar nog mooier en groener te maken dan we nu al in gedachten hadden. We hopen dat we dan weer op jullie mogen rekenen!

En we gaan er natuurlijk voor zorgen dat iedereen het inschrijfgeld minus de al gemaakte kosten terugkrijgt.

Train safe, train alleen, laat geen afval achter en let goed op je gezondheid, en hopelijk tot volgend jaar,

Met vriendelijke groet,

Bart Boon
Voorzitter Stichting Heuvelrug Triathlon


Op 13 juni 2020 is het zover. Dan vindt de allereerste Heuvelrug Triathlon plaats. Misschien wel de mooiste en groenste triathlon van Nederland, met start en finish bij ‘t Oude Strandhuys’ aan het Henschotermeer. In dit bosmeer wordt gezwommen, we fietsen door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en het afsluitende loopparcours gaat door het coulissenlandschap en is deels single trail.

Je kunt kiezen aan welke afstand je mee wilt doen: de sprint of de olympische afstand. Vanaf 1 februari gaat de inschrijving open via de NTB inschrijvingen website. Er is deze eerste editie slechts ruimte voor 300 deelnemers, dus zorg dat je er snel bij bent, of dit nu je eerste triathlon is of als je de ambitie hebt om te winnen.

- Heuvelrug Triathlon Zwemmen in het Henschotermeer 1024x430 - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Misschien wel de mooiste triathlon van Nederland

Triathlonvereniging UHTT en Stichting Greenrace hebben de handen ineen geslagen om deze triathlon rondom het Henschotermeer en door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug te organiseren. Met start en finish bij het Henschotermeer, een fietsparcours door de bossen van het Nationaal Park en over de lokaal vermaarde kuitenbijters Hoogstraat en Ruiterberg, en een loopparcours door het coulissenlandschap en over landgoed Anderstein belooft dit een van de mooiste triathlons door de natuur in Nederland te worden. 

Misschien wel de groenste triathlon van Nederland

We hebben de ambitie om deze wedstrijd zo duurzaam mogelijk te organiseren:

 • afval achterlaten is uit den boze,
 • we minimaliseren het (eenmalig) gebruik van plastic,
 • je moet je eigen badmuts meenemen,
 • we stimuleren carpoolen en openbaar vervoer,
 • de catering is zo biologisch mogelijk en
 • een deel van het inschrijfgeld gaat naar het Nationaal Park en de andere landgoedeigenaren voor instandhouding van de natuur.

Triathlon voor beginners, ervaren atleten en toeschouwers

De wedstrijd is zowel bedoeld voor mensen die voor het eerst een triathlon doen als gevorderden. Deze starten in aparte startseries. We vinden het fantastisch als dit je eerste triathlon ooit wordt (kijk dan wel even hier: https://www.triathlonbond.nl/over-triathlon/je-eerste-wedstrijd/), maar willen ook een hele mooie wedstrijd neerzetten voor meer ervaren atleten.

Het Henschotermeer is lokaal een populaire plek om een zomerse dag door te brengen en bij uitstek geschikt om supporters mee naar toe te nemen. Gedurende de wedstrijd is er genoeg te doen voor toeschouwers. De series zijn in elkaar geschoven zodat er bijna voortdurend atleten starten, voorbij zwemmen, wisselen of finishen.

Er is horeca bij de start en finish, en strand en water om te zwemmen, een heerlijke dag uit voor het hele gezin. Je kunt zelfs overnachten bij onze sponsor familiecamping de Heigraaf waardoor je overnachtende toeschouwers zaterdag gratis toegang krijgen tot het Henschotermeer, en je zelf eventuele parkeerkosten bespaart.


Inschrijven voor de Heuvelrug Triathlon

Inschrijven is mogelijk vanaf 1 februari 2020
Wees er op tijd bij, want we hebben slechts een beperkt aantal startplaatsen.


Afstanden, startseries Heuvelrug Triathlon

Je kunt meedoen aan een triathlon over twee verschillende afstanden:

 • De sprint triathlon: met 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 6 km  hardlopen.
 • De olympische afstand triathlon: met 1500 meter zwemmen, 41 km fietsen en 10 km hardlopen.

Voor beide afstanden hebben we twee startseries:

 • een voor beginners / recreanten
 • een voor meer ervaren atleten

Verder nog handig om te weten:

 • Deelname is op individuele basis; er is geen estafette of teamwedstrijd.
 • Alle series starten tussen 9 en 10 uur.  
- Heuvelrug Triathlon Hardlopen henschotermeer 1500x430 - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Inschrijfkosten en regels voor de Heuvelrug Triathlon

Het inschrijfgeld bedraagt €25 voor de sprint triathlon en € 37,50 voor de olympische afstand. Dit is uiteraard inclusief toegang tot het terrein van het Henschotermeer, maar exclusief eventuele kosten voor het parkeren als je met de auto komt.

Deelnemers die nog geen NTB licentie hebben, zijn verplicht een daglicentie af te nemen bij inschrijving.

Tijdregistratie vindt plaats door Mylaps; het gebruik van chip is verplicht. Als je geen eigen chip hebt, kun je er een huren bij inschrijving.

De wedstrijden worden gehouden volgens de regels van de NTB. Het is niet toegestaan om te stayeren. Ook het weggooien van afval op het parcours buiten de afvalzones is niet toegestaan. Als je je hier niet aan wilt of kunt houden, dan vragen we je om een andere wedstrijd uit te zoeken om aan deel te nemen. 

Neem de regels nog eens rustig door op de pagina van de NTB: https://www.triathlonbond.nl/over-triathlon/vragen-over-regels/

Lees deze voorwaarden voordat je inschrijft

 • Deelname is alleen mogelijk nadat inschrijving is betaald.
 • Deelnemers dienen te beschikken over een goede lichamelijke gezondheid en conditie, die verantwoorde deelname mogelijk maakt. Deelname geschiedt op eigen risico.
 • De Heuvelrug Triathlon is een non stayer wedstrijd, wij houden het reglement van de NTB aan.
 • Je recht op een startplaats vervalt als je je startbewijs niet 30 minuten voor de start van de wedstrijd hebt afgehaald.
 • Je startplaats is persoonlijk en kan niet worden overgedragen aan een andere deelnemer.
 • Bij annulering van het evenement door onvoorziene omstandigheden heb je geen recht op restitutie van het inschrijfgeld.

Afmelden als je onverhoopt toch niet mee kunt doen aan de wedstrijd

Het kan natuurlijk voorkomen dat je toch niet mee kunt doen. Dan is het goed om de volgende data in de gaten te houden:

 • Bij afmeldingen tot 29 februari 2020 wordt het volledige inschrijfgeld terugbetaald. 
 • Bij afmeldingen tussen 29 februari en 30 april 2020 wordt 50% van het inschrijfgeld terugbetaald. 
 • Na 30 april 2020 vindt bij afmelding geen restitutie van het inschrijfgeld plaats

Met betrekking tot privacy, foto’s en video opnames

Bij inschrijving voor de Heuvelrug Triathlon worden persoonsgegevens geregistreerd. De Stichting Heuvelrug Triathlon gaat zorgvuldig om met deze gegevens en gebruikt deze alleen ten behoeve van de organisatie van de Triathlon.

Voorafgaand, tijdens en na de Triathlon zullen wij deelnemerslijsten, wedstrijduitslagen en soms ook foto’s en filmpjes van u op internet, apps, promotiemateriaal en social media plaatsen. Door in te schrijven geeft u aan deze voorwaarden te accepteren. Ons privacy reglement is op aanvraag beschikbaar.

- Heuvelrug Triathlon Zwemmen Henschotermeer 899x430 - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Kan ik ook een wetsuit huren bij de Heuvelrug Triathlon?

We kunnen niet voorspellen hoe warm het water in het Henschotermeer op de dag van de wedstrijd zal zijn. De volgende uitgangspunten gelden voor het zwemmen met een wetsuit bij onze triathlon:

 • Bij een watertemperatuur boven de 16ºC mag je zonder wetsuit.
 • Is de watertemperatuur boven 22 ºC dan mag je géén wetsuit aan.

Mocht je zelf nog geen wetsuit hebben, dan kun je een wetsuit kopen of huren via onze sponsor Atlete Sports World via https://www.athletesportsworld.com/nl/verhuur/wetsuit-verhuur/  


Parcours van de Heuvelrug Triathlon

- Het oude Strandhuys Henschotermeer 777x430 - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Start en finish worden ingericht bij ‘het oude strandhuys’. De uitbaters werken graag mee en hebben een passie voor duurzaam en voedzaam eten. Op het verharde terrein zullen enkele standjes worden ingericht, met duurzame sportkleding, aanvullende foodtrucks, informatie over het nationaal park en de landgoedeigenaren en mogelijk relevante aanbiedingen van lokale ondernemers. 

Zwemparcours Sprint afstand

Het zwemmen vindt plaats in het Henschotermeer: een groot bosmeer dat 1,90 diep is op het diepste punt. Per serie is er een ‘massastart’ vanaf het strand. Het eerste deel van Sprint en OD volgen dezelfde route. De deelnemers aan de Sprint ‘ronden’ de brug en keren dan weer terug.

- Heuvelrug Triathlon Parcours Zwemmen Sprint afstand - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Zwemparcours Olympische afstand

De deelnemers aan de OD gaan na de brug rechtdoor en om het eiland heen terug naar start. Langs de kant lopen vrijwilligers mee om voor de veiligheid te zorgen. 

- Heuvelrug Triathlon Parcours Zwemmen Olympische afstand - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Fietsparcours Sprint & Olympische afstand

De deelnemers aan de Sprint en OD fietsen grotendeels hetzelfde parcours . Vanuit de transitiezone volgt een aanloop met lange rechte stukken van in totaal ongeveer 7 km over fietspad en de Maarnse Grindweg, dwars door het Nationaal park de Utrechtse Heuvelrug.

Na de aanloop volgt in het park een ronde over Hoogstraat (45 hoogtemeters) en Ruiterberg (40 hoogtemeters). De deelnemers aan de Sprint fietsen deze ronde éénmaal. De deelnemers aan de OD moeten beide heuvels maar liefst vier keer op (4 rondjes). Daarna fietst men via dezelfde weg weer terug naar de start. 

- Heuvelrug Triathlon Parcours Fietsen Sprint en OD - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Loopparcours Sprint afstand

Na de tweede wissel lopen deelnemers via het recreatieterrein Henschotermeer over twee bruggen en het eiland via de nooduitgang de Heigraeff op. De route van de Sprint triathlon loopt deels via single track op landgoed Andersstein, en dan weer terug langs dezelfde route. In totaal 6 km, waarbij men twee keer langs een waterpost komt. Vanaf de finishlocatie zien toeschouwers de lopers al van ver over de bruggen aankomen.

- Heuvelrug Triathlon Parcours Hardlopen Sprint afstand - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Loopparcours Olympische afstand

De route (link naar plaatje) voor de OD bedraagt in totaal 10 km. Deze loopt over boerenweggetjes, door natuurgebieden en over de golfbaan. De route is deels onverhard en single track. De finishboog staat op het strand voor ‘t Oude Strandhuys’.

- Heuvelrug Triathlon Parcours Hardlopen Olympische afstand - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Transitiezone Heuvelrug Triathlon

Voor de transitiezone wordt gebruik gemaakt van een oude fietsenstalling voor bezoekers. Voor iedere serie is een aparte zone ingericht. De afstand naar het water is ongeveer 30 meter. Vanaf de transitiezone zullen deelnemers nog ca. 140 meter lopen tot de balk waar ze mogen opstappen. 

{afbeelding volgt zo snel mogelijk}

Het definitieve parcours is nog onder voorbehoud van vergunningverlening.


Programma Heuvelrug Triathlon – 13 juni 2020

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

 • Vanaf 7:30 afhalen startbewijzen, parc fermee (wisselzone) geopend
 • 9 uur: start recreanten Olympische afstand
 • 9:20 uur: start gevorderden Olympische afstand
 • 9:45 uur: start recreanten Sprint afstand
 • 10 uur: start gevorderden Sprint afstand
 • 12 uur: prijsuitreiking Sprint afstand
 • 13 uur: prijsuitreiking Olympische afstand
 • 16 uur: uiterlijk ophalen fiets uit het parc fermé

De briefing vindt 10 minuten voor de start van iedere serie plaats.

- Heuvelrug Triathlon Fietsen Ruiterberg 1500x430 - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Goed om te weten voor je fans en andere toeschouwers

Toeschouwers zijn van harte welkom. Er geldt voor hen wel een entreegeld van 3 Euro. Kaartjes kun je het beste kopen via de website van het Henschotermeer: www.Henschotermeer.nl. Het Henschotermeer is een prachtige locatie om een paar uur door te brengen. Het is tijdens de wedstrijd gewoon mogelijk om te zwemmen. 

Bereikbaarheid Heuvelrug Triathlon

Het Henschotermeer ligt op ongeveer 3,5 km vanaf NS station Maarn, en biedt je een mooie gelegenheid om alvast een deel van het parcours te verkennen. De trein rijdt je elk half uur in iets meer dan een kwartier van Utrecht naar Maarn.

Het Henschotermeer is het beste (en groenste) bereikbaar op de fiets vanaf huis of vanaf een station in de buurt. Mocht dat geen optie zijn dan kan je je voor het gebruik van een navigatiesysteem gebruik maken van het volgende adres:

De Heygraeff 2, Woudenberg

We zullen in mei een link op de website plaatsen waarbij je een carpoolride kunt regelen.

Bij het Henschotermeer zelf is er betaald parkeren (10 Euro), het beste kun je dan een dagkaart van tevoren kopen, zie ook www.henschotermeer.nl. Het is niet toegestaan langs de weg te parkeren en hier wordt streng op gehandhaafd.


Vrijwilligers / UHTT leden

Om deze wedstrijd te organiseren hebben we heel veel vrijwilligers nodig. Voor het uitdelen van de startnummers, om te kijken of alle zwemmers de boeien wel netjes ronden, voor de wisselzone, om de hardlopers de goede kant op te sturen en natuurlijk voor het omhangen van de medailles.

Lijkt het je leuk om mee te helpen, meld je dan hier aan:

- sportvereniging van het jaar Utrechtse Heuvelrug Sportgala UHTT fietsgroep 1500x430 - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Van UHTT leden verwachten we in principe dat ze meehelpen met de organisatie. Als je toch heel graag aan de wedstrijd mee wilt doen, zijn daarvoor drie mogelijkheden:

 1. Je ‘levert’ een vervangende vrijwilliger, die zelf natuurlijk geen UHTT lid is.
 2. Je helpt op vrijdag met het opbouwen en vervoer van spullen, of op zondag met het terugbrengen van de spullen. Dan kun je op zaterdag zelf mee doen.
 3. Je meldt jezelf aan voor de ruil-lijst. Wij kijken dan of we je kunnen matchen met een triathleet van TV Soest. Dat betekent dat jij als vrijwilliger voor het Pyramide multi sport event op 9 mei helpt en hij of zij bij ons, zodat jullie allebei aan je eigen event mee kunnen doen.

Andere wedstrijden rond het Henschotermeer

Enthousiast geworden, en smaakt dit naar meer? Er worden meer wedstrijden en sportevenementen bij het Henschotermeer georganiseerd:

 • Kijk op www.henschotermeergames.nl voor wedstrijden in de winter en op zomeravonden, variërend van trails en duathlons tot zwemlopen.
 • Op 9 mei 2010 organiseert TV Soest het Pyramide off road festival rondom de Pyramide van Austerlitz, met allerlei combinaties van lopen, mountainbiken en zelfs een cross triathlon. 

Over het team achter de Heuvelrug Triathlon

In 2020 wordt de Heuvelrug Triathlon voor het eerst georganiseerd. Dit is mogelijk doordat een aantal bijzondere partijen gekozen hebben om de krachten te bundelen:

Triathlonvereniging UHTT- Utrechtse Heuvelrug Triathlon

Utrechtse Heuvelrug Triathlon is de triathlonvereniging van de Utrechtse Heuvelrug. Eind 2017 opgericht en inmiddels meer dan 120 leden. We zijn een groep van liefhebbers die samen genieten van zwemmen, fietsen en hardlopen in de natuur. Samen worden we op een vrolijke manier beter in triathlon. 

Stichting Greenrace

Stichting Greenrace is in 2017 opgericht met het doel betekenisvolle sportevenementen voor een breed publiek te organiseren in Nationaal Park Heuvelrug. Zij geloven dat sporten in de natuur bijdraagt aan een gelukkiger en gezonder leven.

Dit maken zij mogelijk door onze groene omgeving op een actieve en ontspannen manier te beleven. Daarbij leveren ze een bijdrage aan het behoud van de flora en fauna. Een deel van de opbrengst van de evenementen gaat naar de landgoedeigenaren om te helpen de natuur in stand te houden.

Kijk voor meer informatie op www.Greenrace.nl

Onze sponsoren

- Heuvelrug Triathlon Sponsor LiveOnlineEvents - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

LiveOnlineEvents (LOE.tv)
Vergroot jouw impact en bereik.
Zie www.live-online-events.com

- Heuvelrug Triathlon Sponsor Heuvelrugnotarissen - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Heuvelrug Notarissen
Uw notaris in de Utrechtse Heuvelrug.
Zie www.HeuvelrugNotarissen.nl

- Heuvelrug Triathlon Sponsor AthleteSportsWorld - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

AthleteSportsWorld
De duursport webwinkel van Nederland.
Zie www.athletesportsworld.com

- Heuvelrug Triathlon Sponsor WE link Sport Events - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

WE-link Sport Events
Uit liefde voor sport en bewegen.
Zie www.we-link.nl

- Heuvelrug Triathlon Sponsor Born Superior Sports Care - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Born
Sportvoeding die jou helpt grenzen verleggen.
Zie www.born.eu

- Heuvelrug Triathlon Sponsor Vakantiepark De Heigraaf - Heuvelrug Triathlon - Sprint & OD Wedstrijd -

Vakantiepark “De Heigraaf”
Kamperen, huren of kopen op een gezellige familiecamping
Zie www.heigraaf.nl