Fiets houding
Snel, lang en goed fietsen begint bij de juiste lichaamshouding. Zowel om de weerstand zo klein mogelijk te maken, als om jou energie maximaal over te brengen. Tijdens de trainingen besteden we hier de nodige aandacht aan.
In het voorjaar en de zomer is er op dinsdagavond van 19:00 tot 20:30 een fietstraining specifiek gericht op interval en techniek. Er wordt in beide gevallen gestart vanaf de ingang van het Diakonessenhuis / Zonneheuvel in Doorn.
Een fiets trainer/captain zal de groep begeleiden en zorgen voor een uitgezette route. Een helm is verplicht!
In de winter is mountainbiken, spinning of trainen met Zwift een mooi alternatief. We organiseren aparte clinics rond deze thema’s. Zo houden we de conditie een beetje op peil.
Triathlon is (sl)echt(s) een sport van voorjaar en zomer. Niet getreurd want dat bekent dat we in de winter lekker lang de tijd hebben om aan een brede basis te werken! Dit kan onder ander door ‘cross-training’ op de mountainbike: er wordt een veel bredere spierbasis aangesproken dan bij racefietsen en het snelle draaien en keren op wisselende ondergronden helpt enorm om ook in de zomer op de racefiets net wat veiliger en sneller door de bocht te komen. En bovendien blijf je ook nog warmer op de MTB –> een win-win die we regelmatig toepassen van oktober t/m maart.
Mocht je toch nog lekker de adrenaline van wedstrijden willen voelen in de donkere maanden? Kijk dan eens naar de wintertriathlons of cross-duathlons op de NTB kalender – modder en zweet gegarandeerd!
Ik ben misschien niet de snelste, maar nog altijd veel sneller dan iedereen die op de bank bleef zitten!
Snel, lang en goed fietsen begint bij de juiste lichaamshouding. Zowel om de weerstand zo klein mogelijk te maken, als om jou energie maximaal over te brengen. Tijdens de trainingen besteden we hier de nodige aandacht aan.
Bij fietsen gaat het om aerodynamica versus trapvermogen. Gun jezelf de rust en rustige trainingen om aan je techniek te werken. Het zorgt ervoor dat je lichaam beter geconditioneerd en uitgerust is om uit de intensieve trainingen het maximale (genot) te halen!
Zie jij jezelf al 180km op de fiets zitten? En dan nog genoeg energie over houden om een marathon er achteraan te lopen? Nou is dat slechts voor enkelen weggelegd, maar door met dat idee in je achterhoofd te trainen, zul je merken dat je duurvermogen snel verbetert.
In de winter is mountainbiken, spinning of trainen op een Wattbike een mooi alternatief. Tijdens een ‘çross-training’ op de mountainbike wordt er een veel bredere spierbasis aangesproken dan bij racefietsen en het snelle draaien en keren op wisselende ondergronden helpt enorm om ook in de zomer op de racefiets net wat veiliger en sneller door de bocht te komen.
Natuurlijk kun je eens gaan struinen bij de plaatselijke wielerzaak of op Marktplaats voor een instapmodel. Om een en ander goed onder de knie te krijgen heb je geen fiets van een paar duizend euro nodig – vooral een veilige fiets met de juiste maten. De upgrades kunnen later wel komen!
Daarnaast kun je met een MTB ook goed aansluiten in de herfst en winter. Een groot percentage triatleten wisselt namelijk in de koude maanden het taaie asfalt af met de flowing single track van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug (top 10 parcours van NL). De stuurmanskunsten die je leert in het bos komen vaak ook op een triathlon parcours weer prima van pas!